• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Študija izvedljivosti razvoja PamPIK

Čas branja: 2 min

Z oktobrom 2020 je pričel TECES v okviru javnega naročila Ministrstva za obrambo RS (MORS) z izvedbo študije izvedljivosti o možnostih razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet ali pametnih premestljivih kampov (PamPIK).

Cilj RR študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov PamPIK s fokusom na raziskovalno-razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta s predlogom konkretnega načrta implementacije za PamPIK naslednjih 10 let.

Namen študije je ugotovitev stanja razvojnih aktivnosti v slovenskem prostoru in predlog nadaljnjih aktivnosti MORS pri pripravi 10 letnega programa razvoja pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet in njihovih komponent (v slovenskem prostoru) za podporo izgradnje zmogljivosti Slovenske vojske (SV) in Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Študija poteka v sodelovanju z nekaterimi novimi člani SiEnE ( ZAG UL FS LAHDE UL FS KES UM FERI ).

Cilj študije je analiza stanja tehnike in relevantnih globalnih trendov, opredelitev vizije, strategije razvoja in koncepta PamPIK in posameznih skupin produktov za naslavljanje širokega spektra uporabe v vojnih in mirnodobnih operacijah.

Študija bo naslovila raziskovalno razvojne, tehnološke in inovacijske kapacitete slovenskih deležnikov ob hkratni preveritvi njihovih zmogljivosti za nadaljnji razvoj posameznih gradnikov PamPIK. Vključevala bo tudi načrt postopnega razvoja ter uvajanja produktov, ki temeljijo na razpoložljivosti prebojnih tehnologij in stanju razvoja ter tehnološke zrelosti produktov slovenske industrije za vojaško in civilno rabo.

Slovenski partnerji boste v prihodnjih tednih/mesecih tudi povabljeni k izrazu interesa sodelovanja.

Kaj je pametna premestljiva infrastrukturna kapaciteta (PamPIK)?

PamPIK pomeni hitro postavljivo začasno vojaško ali civilno infrastrukturo, ki je postavljena z namenom bivanja, delovanja, logistične podpore ter oskrbe in fizičnega zavarovanja enot in ljudi v obdobju od pol do več let.

Sodobne hibridne grožnje, združene s podnebnimi vplivi in drugimi grožnjami naravnih nesreč zahtevajo hitro postavljivo, modularno in energijsko samooskrbno infrastrukturo, ki bo na voljo vojaškim silam ali pa za potrebe zaščite in reševanja.

Pomemben poudarek pri razvoju pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet je tudi preučitev in razvoj koncepta energetske učinkovitosti tovrstnih samooskrbnih bivalnih infrastruktur. Seveda z možnostjo, da se struktura med delovanjem neodvisno oskrbuje z električno energijo lastne proizvodnje, avtonomno upravlja s samo rabo in proizvodnjo energije, upoštevajoč, da je vpliv na okolje minimalen že zaradi uporabe obnovljivih in drugih bolj trajnostno naravnanih virov energije, kot so na primer vodikove tehnologije.

Več o projektu PamPIK boste izvedeli v prihodnjih tednih. Sledite nam na LinkedIn .

Dodatne informacije

Za dodatne informacije nas lahko tudi pokličete ali kontaktirate.  Zaradi pogostega dela od doma bomo morda težje dosegljivi za vaš klic, zato v primeru neodzivnosti pošljite e-pošto z vašimi podatki in vas bomo poklicali.

 Goran POTOČNIK ČERNE  – TECES .:.  +386 2 333 13 53 .:.  SiEnE @teces.si

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite