• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Slovenski pristop ozelenitve obrambe na dogodku »EDID 2023«

Čas branja: 2 min

Podobno kot preteklo leto, tudi letos Evropska obrambna agencija (EDA), tokrat pod okriljem švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije, organizira drugi dogodek z naslovom »Evropski dnevi inovacij na področju obrambe (EDID) 2023«. Dva dni trajajoč dogodek se bo odvijal v Bruslju med 31. 5. – 1. 6. 2023 in se bo osredotočal na izzive in priložnosti pri povezovanju tehnoloških inovacij in razvoja zmogljivosti na obrambnem področju.

Hkrati s konferenco bo potekala razstava, na kateri bo svoje nacionalne in mednarodne aktivnosti predstavilo tudi partnerstvo SiEnE. S sloganom »GREENING DEFENCE – fostering green transition by accelerating innovative dual-use solutions« želimo predstaviti aktivnosti znotraj partnerstva v sodelovanje z MORS, domače in mednarodne projekte, v katerih sodelujemo slovenski partnerji na temo zelenega prehoda, energije in okoljskih izzivov ter priložnosti, ki smo jih zaznali v mednarodnem obrambnem okolju.

Z namenom čim hitrejšega doseganja ciljev evropskega zelenega dogovora, ki naslavlja zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv in zagotovitev podnebne nevtralnosti, Evropska komisija vse bolj spodbuja razvoj inovativnih raznovrstnih energetsko učinkovitih rešitev.

Trend razvoja in uporabe energetsko učinkovitih ter zelenih tehnologij je prisoten tudi na obrambnem področju, predvsem pa podpora in sinergija inovacijam za uporabo hkrati tako v civilni kot obrambni rabi. Priložnost v rešitvah dvojne rabo smo prepoznali tudi v TECES, zato smo skupaj z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije (MORS), v letu 2020 vzpostavili Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Evropski dnevi inovacij na področju obrambe ̶ EDID

Podobno kot preteklo leto, tudi letos Evropska obrambna agencija (EDA), tokrat pod okriljem švedskega predsedovanja Svetu Evropske unije, organizira drugi dogodek z naslovom »Evropski dnevi inovacij na področju obrambe (EDID) 2023«. Dva dni trajajoč dogodek se bo odvijal v Bruslju med 31. 5. – 1. 6. 2023 in se bo osredotočal na izzive in priložnosti pri povezovanju tehnoloških inovacij in razvoja zmogljivosti na obrambnem področju.

Dogodek EDID 2023 bo potekal kot konferenca, na kateri bodo evropski strokovnjaki predstavili inovativne rešitve na obrambnem področju ter priložnosti in izzive povezovanja civilnega in obrambnega sektorja.

Vzporedno s konferenco bo potekala tudi razstava raznih produktov in projektov, v katerih sodelujejo tako civilni kot obrambni predstavniki držav članic EU. Tekom razstave bodo na dogodku potekale krajše strokovne predstavitve mednarodnih strokovnjakov (Tech-Talk) na temo inovacij in rešitev dvojne rabe.

Vloga partnerstva SiEnE na EDID 2023

Partnerstvo SiEnE postaja v evropskem mednarodnem obrambnem vedno bolj prepoznavno, saj člani partnerstva, multidisciplinarni strokovnjaki iz industrije in raziskovalnih organizacij s svojim znanjem in izkušnjami v okviru raznih programov in projektov prispevajo h konkretnim inovativnim idejam in rešitvam dvojne rabe.

Zato bomo tudi na letošnjem dogodku aktivni na razstavnem prostoru s predstavitvijo aktivnosti in projektov, ki potekajo pod okriljem partnerstva SiEnE, TECES in Ministrstva za obrambo RS (MORS). Predstavili bomo slovenski pristop k ozelenitvi obrambnega območja, aktivne in načrtovane mednarodne projekte dvojne rabe ter aktivnosti Slovenije v mednarodnih obrambnih pobudah in programih.

Na razstavnem prostoru št. 50 v Brussels Square bomo pod sloganom »GREENING DEFENCE – fostering green transition by accelerating innovative dual-use solutions« predstavili domače in mednarodne projekte na temo zelenega prehoda in reševanja energijskih ter okoljskih izzivov, v katerih sodelujemo slovenski partnerji. Hkrati pa tudi priložnosti, ki smo jih zaznali v mednarodnem obrambnem okolju.

Matej Gajzer bo kot predstavnik TECES in partnerstva SiEnE v svojem Tech-Talk govoru predstavil slovenski pristop k ozelenitvi obrambnega področja in sicer s spodbujanjem razvoja inovativnih rešitev dvojne rabe ter ustvarjanjem sinergije med civilnimi in obrambnimi deležniki, katerih uspešno sodelovanje lahko Evropskemu obrambnemu sektorju nudi konkretne rešitve.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:.  +386 2 333 13 54 .:.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite