• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Souporaba vozil na Ministrstvu za obrambo RS (MORS)

Čas branja: 2 min

V okviru aktivnosti zmanjševanja vplivov na okolje in ozelenitve obrambe za katero se zavzema tudi partnerstvo SiEnE, je Ministrstvo za obrambo (v nadaljevanju ministrstvo) uvedlo souporabo vozil, oziroma »car sharing«.

Souporaba, oziroma izposoja avtomobila, je najem vozila, kjer se čas izposoje običajno meri v minutah ali urah. Gre za vse bolj priljubljen način potovanja na način, s katerim se izogibamo slabim platem lastništva.

S to odločitvijo se je ministrstvo vključilo v sistem souporabe električnih vozil na ozemlju Republike Slovenije. Tak pristop na področju mobilnosti pa se ujema z Uredbo Vlade ter splošno prenovo in optimizacijo voznega parka ministrstva.

Od fosilnih goriv do obnovljivih virov energije

Na ministrstvu se zavedajo, da se je težko izogniti službenim (poslovnim) potem in s tem lastnemu avtoparku, zato v skrbi za okolju prijaznejšo mobilnost spodbujajo tudi skupno rabo oziroma souporabo vozil. Ena od možnosti za okolju prijaznejšo mobilnost je uporaba vozil na t. i. alternativne vire energije. Uporabniki z vsakim kilometrom uporabe – denimo – električnega vozila (namesto vozila z motorjem z notranjim izgorevanjem), prihranimo 100 gramov izpustov CO2. Z najemom vozil namesto lastništva, hkrati znižujemo stroške mobilnosti, zmanjšujemo prometno gnečo in ne povzročamo hrupa. Stroški najema vozil so znani vnaprej, med tem, ko strošek vozila ministrstva, na letni ravni brez goriva in stroškov kadra, znaša 1.914 Evrov.

Souporaba je eden od temeljev trajnostnega sobivanja in razvoja

Prednosti souporabe vozil so deležni vsi, ne le uporabniki. Raziskave kažejo, da je lastniško vozilo v povprečju več kot devetdeset odstotkov časa neuporabljeno, s tem pa poleg nepotrebnih stroškov za lastnika predstavlja breme za okolje. Zgolj ena lokacija s tremi vozili za souporabo lahko nadomesti trideset lastniških vozil.

Ministrstvo s pogodbeno storitvijo združuje najnovejša trenda na področju mobilnosti: souporabo vozil in električno mobilnost. Preko pogodbenega razmerja s ponudnikom car-sharing storitev, je zaposlenim v ministrstvu za službene namene na voljo preko 400 električnih vozil različnih znamk, dosegljivih na več kot 150 prevzemno/vračilnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Murski Soboti in Novem mestu. Za službena potovanja v tujino se pomembna lokacija nahaja tudi na Letališču Jožeta Pučnika.

Prispevek ministrstva v varovanju okolja

Ministrstvo ima trenutno aktivnih 173 uporabnikov, ki lahko preko aplikacije na pametnem mobilnem telefonu dostopajo do celotne flote vozil ponudnika. Z uporabo je ministrstvo pričelo jeseni leta 2021. V tem času je bilo s strani zaposlenih opravljenih približno 400 voženj z električnimi vozili, s čemer se je okolju prihranilo eno tono emisij CO2. S tem se uspešno znižujejo tudi stroški mobilnosti, obenem pa se zmanjšuje gneča in potreba po lastnih službenih vozilih. Sistem se je izkazal tudi kot odličen način za zmanjševanje odvisnosti od lastniških službenih vozil. Storitev je priročna, s tem pa se je zmanjšalo število voženj zaposlenih s službenimi vozili na fosilna goriva.

Konkretne izkušnje pomagajo pri širjenju e-mobilnosti

Souporaba vozil za službene namene, je lahko hkrati oblika spodbude k razmisleku, o dejanskih potrebah voženj z avtomobilom ter okolju prijaznejši, oziroma t. i. trajnostni mobilnosti. Električna mobilnost, oziroma transport, ki ga poganjajo alternativni viri energije je namreč proces, ki ne spreminja le naših potovalnih navad, pač pa tudi načine poslovanja, razmišljanja in življenja.

Pripravil: Srečko Kravcar, MORS

Uredila: Nataša Rebernik, TECESSorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite