• TECES
 • INDY
 • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Uspešni zaključek 5. sestanka Energy & Environment CapTech v Mariboru

Čas branja: 5 min

Več kot 55 strokovnjakov iz ministrstev za obrambo, industrije, univerz in raziskovalnih inštitutov iz 16 evropskih držav je sodelovalo na 5. sestanku skupine za tehnološke zmogljivosti za energijo in okolje (Energy and Environment CapTech), ki deluje pod okriljem Evropske obrambne agencije (EDA).

Dogodek je potekal med 11. in 12. oktobrom 2023 v Mariboru, v organizaciji EDA in Ministrstva za obrambo RS (MORS) ter TECES pod okriljem Slovenskega partnerstva za energijo in okolje v obrambi (SiEnE).

Dogodek je predstavljal pomemben mejnik, saj je bilo to prvo srečanje članov v živo od januarja 2020 in od transformacije delovne skupine EnE WG v skupino za tehnološke zmogljivosti EnE CapTech v januarju 2022.

Novo pridobljen status skupine CapTech omogoča večje vključevanje civilnih podjetij in raziskovalnih organizacij v aktivnosti EnE CapTech ter uporabo dodatnih podpornih ukrepov EDA za financiranje in izvajanje skupnih razvojno tehnoloških projektov v podporo ministrstvom za obrambo sodelujočih držav.

Tokratni sestanek je bil namenjen tudi predstavitvi strokovnih in tehnoloških izzivov, prebojnih tehnologij in rešitev, s katerimi se soočamo pri naslavljanju okoljskih in energetskih izzivov na obrambnem področju. Predstavljene so bile aktivnosti in projekti za okrepitev mednarodnega sodelovanja ter možnosti za aktivnejše vključevanje civilnih predstavnikov.

Zaradi tega smo v TECES & SiEnE izredno ponosni, da smo lahko gostili dogodek v Sloveniji, saj je to tudi omogočilo vidnejšo vlogo slovenskih predstavnikov v programu dogodka. Poleg aktivnejše vloge Mateja Gajzerja iz TECES & SiEnE, ki je bil junija 2023 imenovan za prvega industrijskega poročevalca EnE CapTech (ang. Industry Rapporteur), je več strokovnjakov TECES & SiEnE predstavilo svoje videnje na nekatere energetske izzive, ki jih rešujemo tudi v EnE CapTech.

Predstavitve mednarodnih in slovenskih strokovnjakov so se dotaknile naslednjih področij:

 • »Interlinked multilevel and multi-energy vector microgrids: A way to more green, sustainable and resilient energy supply of deployable camps?«
 • »The role of virtual twins and observers in enhancing resilience and safety of advanced energy systems«
 • »Challenges for military and dual-use infrastructure – technologies and needs«
 • »Low Voltage DC (LVDC) an alternative for deployable and mobile energy systems in the context of sustainable, military energy supply«
 • »Entangled digital twins for interoperability and vertical integration«
 • »Hydrogen technologies and relevance«
 • »A data integration framework for technology integration and energy management«
 • »GEM – Gasification for Energy Microgrid«
 • »How to achieve competitive advantages on the battlefield and contribute to climate protection – shown at the latest tactical energy systems for the German armed forces«
 • »Power supply solution for critical infrastructure using the example of MHES of the German federal office for civil protection«
 • »Solar-powered Water Production«

Predstavitev slovenskih izkušenj in priprava prvega CatB projekta

Del sestanka je bil tudi namenjen tudi nadaljnjim aktivnostim projekta »Energy positive and zero emission rapidly deployable buildings (E+ZERO)«, ki predstavlja predlog prvega Cat B projekta v EnE CapTech. Predlog projekta je bil zasnovan v partnerstvu SiEnE skupaj s strokovnjaki iz članov TECES/SiEnE. Predlog projekta je vzbudil izjemno zanimanje in interes pri predstavnikih večih državah ter prehaja v fazo priprave mednarodnega konzorcija.

Category B (Cat B) so projekti, ki predstavljajo eno izmed orodij za spodbujanje razvojnega meddržavnega sodelovanja znotraj EDA, veljajo za ključne in zelo koristne pri spodbujanju sodelovanja med državami članicami, kjer ministrstva za obrambo skupaj s civilnimi deležniki (industrija, raziskovalne ustanove) pripravijo in finančno podprejo izvajanje mednarodnih projektov, ki so zanje strateškega pomena.

Razstava rešitev in projektov civilnih partnerjev

Prvič je na podlagi pobude industrijskega poročevalca (Industry Rapporteur) in civilnih predstavnikov ob dogodku hkrati potekala tudi razstava rešitev in projektov civilnih partnerjev, ki se navezujejo na tematike delovanja EnE CapTech. Cilj je, da imajo civilni partnerji možnosti predstavitev konkretne rezultate svojih aktivnosti in projektov.

TECES je predstavil slovenski pristop k ozelenitvi obrambnega sektorja ter aktivnosti in projekte, ki potekajo pod okriljem Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) in s podporo MORS. Nekaj partnerjev je predstavilo svoje rešitve kot odgovor na zaznane energetske in okoljske in tehnološke izzive na obrambnem področju.

V javnosti je bil s predstavitvijo novega promocijskega video in gradiva prvič predstavljen tudi mednarodni projekt »INDY, energijsko učinkovite samooskrbne premestljive vojaške baze» (ang. Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps), katerega koordinator je TECES.

Dogodek je za TECES predstavljal tudi organizacijski in finančni izziv, zato se zahvaljujemo vsem partnerjem, ki so vsebinsko in finančno podprli izvedbo dogodka v Sloveniji in s tem omogočili izvedbo bogatejšega in zanimivejšega programa za udeležence dogodka.

Ministrstvo za obrambo RS | SMARTIS d.o.o. | ROBOTINA d.o.o. | STUBELJ d.o.o. | VINCORION Germany

Dodatne informacije o skupinah za tehnološke zmogljivosti na EDA

Vzemite si trenutek za raziskovanje spletnih strani EDA ali si oglejte spodnji film.

Dodatne informacije

Za več informacij o aktivnostih in možnostih vključevanja v SiEnE mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte. 

 Matej GAJZER – TECES .:.  +386 2 333 13 50 .:.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Galerija slik

Poglejte nekaj utrinkov iz dogodka in paralelnih aktivnostih.

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite