• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Demonstracijski poligon pametnega kampa za dvojno rabo

Čas branja: 2 min

V prostorih Ministrstva za obrambo RS (MORS) v Ljubljani smo uspešno zaključili dogodek, katerega cilj je bil slovenskim partnerjem predstaviti delovanje mednarodnega obrambnega okolja in z njim povezanimi poslovnimi in razvojnimi priložnostmi sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov.

Na dogodku smo predstavili rezultate leto in pol izredno uspešnega delovanja Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju – SiEnE in prednosti celovitega pristopa delovanja civilnih in obrambnih predstavnikov v mednarodnih aktivnostih in projektih pod okriljem SiEnE. Izpostavili smo priložnosti za vključevanje slovenskih strokovnjakov in predstavnikov podjetij v različne mednarodne ekspertne in projektne skupine, ki pokrivajo energetske in okoljske izzive ter podpirajo aktivnosti zelenega prehoda obrambnega sektorja.

Dogodka, ki se je odvijal 20.04.2022, se je udeležilo več kot 40 strokovnjakov in predstavnikov podjetij, raziskovalnih organizacij in predstavnikov države, odgovornih za razvoj in raziskovanje, civilno zaščito, infrastrukturo, okolje in mednarodno sodelovanje.

Partnerstvo SiEnE: priložnosti za slovenske deležnike na EU obrambnem področju

Z namenom, da slovenskim deležnikom približamo delovanje mednarodnega obrambnega okolja, smo v sklopu partnerstva SiEnE organizirali dogodek »Poslovne in razvojne možnosti sodelovanja civilnih in obrambnih deležnikov na obrambno varnostnem področju«.

Na dogodku smo predstavili leto in pol uspešnega delovanja Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju – SiEnE, vzpostavljenega pod okriljem Ministrstva za obrambo RS in TECES, in prednosti celovitega pristopa delovanja civilnih in obrambnih predstavnikov v mednarodnih aktivnostih in projektih.

Cilj dogodka je bil predstaviti mednarodno obrambno okolje, katere glavne programe in pobude za mednarodno sodelovanje je predstavila dr. Kim Mezga (TECES). Direktor mag. Matej Gajzer (TECES) je predstavil rezultate vključevanja partnerstva SiEnE v mednarodnih programih Evropske obrambne agencije (EDA), ki se osredotočajo na reševanje energetskih in okoljskih izzivov ter zelenega prehoda obrambnega sektorja. Izpostavil je pomembnost vključevanja slovenskih deležnikov v EU obrambna področja, kot so delovne skupine (CapTech) in mednarodne dogodke in posvete (PESCO, CF SEDSS, IF CEEDS). Na podlagi izvedene RR študije o možnostih razvoja pametnih energetsko učinkovitih in energijsko neodvisnih premestljivih kampov, je predstavil razvojne misije iz njo povezane rešitve uporabne tako v obrambni kot tudi civilni sferi (dvojna raba).

Potrebe Ministra za obrambno RS (MORS) v procesu ozelenitve obrambnega področja in možnosti vključevanja podjetij in RO preko partnerstva SiEnE so naslovili Uroš KOROŠEC, generalni direktor Direktorata za logistiko (MORS), pk. Robert ŠIPEC iz Direktorata za logistiko in načelnik Sektorja za opremljanje (MORS) ter svetovalec direktorja mag. Željko KRALJ iz Direktorata za logistiko (MORS).

Na podlagi dosedanjega mednarodnega delovanja in programov bilateralnega sodelovanja v pripravi z Nemčijo, Francijo, Nizozemsko in drugimi EU državami, predstavljajo pametni energetsko učinkoviti in energijsko neodvisni premestljivi kampi za dvojno rabo enega izmed ključnih strateških projektov partnerstva SiEnE.

S ciljem izkoriščanja potenciala mednarodnega razvojnega in tehnološkega sodelovanja je načrtovana vzpostavitev demonstracijskega poligona pametnega energetsko učinkovitega in energetsko samozadostnega kampa za dvojno rabo na lokaciji Vojašnice generala Maistra v Mariboru.

Poligon bo uporabljen za preverjanje raznovrstnih tehnologij in rešitev, ki so bile razvite v sodelovanju s slovenskimi in mednarodnimi partnerji (za Cat B projekte bilateralnega ali multilaternega sodelovanja držav – že v pripravi, projekte Evropskega obrambnega sklada itd.).

Prve korake za vzpostavitev poligona načrtujemo že s pripravo predlogov projektov na aktiven Javni razpis za okrevanje in odpornost s pilotno-demonstracijskimi projekti (JR DEMO PILOTI NOO).

V sklopu nadaljnjih načrtovanih aktivnosti partnerstva SiEnE bomo pozvali strokovnjake za vključevanje v različne strokovne skupine, ki želijo sodelovati v mednarodnih delovnih skupinah in voditi/razvijati interese svojih podjetjih, skladno strateškim smernicam SiEnE in MORS. Prav tako bomo v kratkem pozvali tudi podjetja/raziskovalne organizacije, da izrazijo interes sodelovanja v mednarodnem obrambnem okolju ter v razvojnih misijah.

Vabljeni!

Dodatne informacije

Če želite več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:.  +386 2 333 13 54 .:.  SiEnE@teces.si

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite