• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Vodik kot pomemben energent pri ozelenitvi obrambnega sektorja

Čas branja: 3 min

Med 11. in 12. oktobrom 2022 je v Ljubljani potekala prva mednarodna tematska delavnica Posvetovalnega foruma za vzdržno energijo obrambnega in varnostnega sektorja (CF SEDSS) na temo vodika in vodikovih tehnologij. Namen tematske delavnice je bil raziskati priložnosti za razogljičenje obrambnega sektorja z uporabo čistega vodika in gorivnih celic.

Na delavnici z mednarodno udeležbo 80 strokovnjakov iz evropskih obrambnih ministrstev, organov EU, industrije in akademskih krogov, je tako potekala razprava o zelenem prehodu in doseganju ciljev Evropskega zelenega dogovora in podnebne nevtralnosti do leta 2050 v obrambnem sektorju.

Rešitve z vodikom in vodikovimi tehnologijami v obrambnem sektorju bo koordinator projekta TECES naslavljal skupaj z mednarodni nosilni partnerji tudi tekom dve leti trajajočega projekta »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps«.

Vodik kot pomemben energent pri ozelenitvi obrambnega sektorja

Vodik je danes v ospredju politične agende. Ima ključno vlogo pri prispevanju k trajnostnemu, razogljičenemu in popolnoma integriranemu energetskemu sistemu EU in je tudi ključnega pomena v strategiji EU za doseganje podnebno nevtralnega gospodarstva do leta 2050.

Vodik je vir energije oz. gorivo prihodnosti in temeljni sestavni del transformacije energetskih sistemov. Njegove tehnologije so bile s strani Evropske unije prepoznane kot prioritetno orodje za doseganje ciljev zelenega prehoda oz. doseganje ciljev evropskega zelenega dogovora.

Tematska delavnica

Zaradi vedno večjega pomena vodika tudi v obrambni, je v sklopu mednarodnega Posvetovalnega foruma za vzdržno energijo obrambnega in varnostnega sektorja (ang. Consultation Forum for Sustainable Energy in the Defence and Security Sector – CF SEDSS), pod okriljem Evropske obrambne agencije (EDA), bila organizirana tematska delavnica. Gostitelj delavnice, Ministrstvo za obrambno RS, je ob podpori TECES in partnerstva SiEnE, med 11.-12.10.2022 v Ljubljani, organiziral prvo tematsko delavnico o vodiku “Decarbonising defence through hydrogen solutions”. Delavnica je bila namenjena združenim delovnih skupin Working Group 2 on Renewable Energy Sources (WG-2 RES) in Transversal Working Group (TWG), ki sta dve od štirih delovnih skupin znotraj Posvetovalnega foruma CF SEDSS.

Rdeča nit delavnice je bila v iskanju rešitev zelenega prehoda obrambnega sektorja, ki želi doseči cilje Evropskega zelenega dogovora za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2050. Ker pri tem igra vodik vodilno vlogo, je na delavnici 80 strokovnjakov iz evropskih obrambnih ministrstev, organov EU, industrije in akademskih krogov, iskalo priložnosti za razogljičenje obrambnega sektorja z uporabo čistega vodika in gorivnih celic.

Na delavnici so strokovnjaki podrobneje preučili prednosti in izzive uvedbe vodika v obrambnem sektorju in izmenjali ideje, znanja in izkušnje ter tako predlagali nove projektne ideje. Slednje se bodo konkretneje naslavljale na sledeči, 5. CF SEDSS konferenci med 30.11. in 1.12.2022 v Pragi na Češkem.

Vloga SiEnE pri vodikovih tehnologijah

Na delavnici so bile predstavljene tudi aktualne projektne tematike na temo vodika, kot je na primer trajnostna mobilnost, iskanje alternativnih goriv v Sloveniji, idr. Pri tem zagotovo velja omeniti prebojni mednarodni projekt »RESHUB – Defence RESilience Hub Network in Europe«, kot primer vseevropskega povezovanja članic na obrambnem področju. Pobudo zanj je podalo Ministrstvo za obrambo RS (MORS) v okviru aktivnosti prve faze CF SEDSS.

Tematike vodik in vodikove tehnologije postajajo poleg pametnih energetsko učinkovitih in samozadostnih kampov dvojne rabe ena izmed strateških področij delovanja partnerstva SiEnE. V tem segmentu skupaj z domačimi in mednarodnimi strateškimi partnerji poskušamo raziskati možnosti in rešitve za njegovo dvojno rabo (dual-use). V prvi vrsti nudimo podporo Ministrstvu za obrambno (MORS) in slovenskim partnerjem pri njihovem vključevanju v mednarodne razvojne projekte in dobavne ter vrednostne verige.

Na tematski delavnici CF SEDSS smo aktivno sodelovali tudi predstavniki partnerstva SiEnE in sicer s predstavitvijo mednarodnega projekta »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps«, pridobljenem na evropskem obrambnem skladu (EDF-2021). V dve leti trajajočem projektu, ki ga koordinira TECES, bomo skupaj z nosilnimi mednarodnimi partnerji iskali tudi ustrezne rešitve z vodikom in vodikovimi tehnologijami in podpirali evropski obrambni sektor pri zelenem prehodu.

784C2F85 EC72 44DB 99F5 7A2FBED8C211 768x576

Slika: mag. Matej Gajzer (TECES | SiEnE) med predstavitvijo strateškega mednarodnega projekta INDY, ki ga koordinira TECES.

Več o CF SEDSS si lahko preberete na spletni strani EDA in SiEnE.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:.  +386 2 333 13 54 .:.  SiEnE@teces.si

 

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite