• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Tehnologije upravljanja odpadkov za pridobivanje energije

Čas branja: 2 min

Odgovor so iskali Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO), ki so konec marca 2022 organizirali 1. spletno delavnico »EDA Waste to energy technologies in defence (WANTED)«.

Izmenjala so se mnenja, izkušnje in ideje udeležencev glede ustreznih rešitev pridobivanja energije iz odpadkov, ki bi jih lahko vpeljali v obrambni sektor in vojaške kampe. Cilj je bilo identificirati ustrezne civilne tehnologije ravnanja z odpadki in pridobivanja energije iz odpadkov ter hkrati preučiti prednosti, izzive in operativne pomisleke pri prenosu takšnih tehnologij v obrambne namene.

Delavnice se je udeležilo več kot 35 EnE CapTech članov in strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki držav članic, vključno s slovenskimi predstavniki partnerstva SiEnE.

31.03.2022 je potekala 1. spletna delavnica »EDA Waste to energy technologies in defence (WANTED)«, ki so jo organizirali Evropska obrambna agencija (EDA) in kolegi iz Nizozemske organizacije za uporabne znanstvene raziskave (TNO). Delavnice se je udeležilo več kot 35 mednarodnih predstavnikov EnE CapTech in strokovnjakov s področja ravnanja z odpadki držav članic, vključno s slovenskimi predstavniki partnerstva SiEnE.

Predstavljena je bila enoletna študija »Waste to energy technologies in defence (WANTED)«, ki so jo izvedli kolegi iz TNO. Zajema analizo trenutno najsodobnejših tehnologij za pridobivanje energije iz odpadkov (ang. Waste-to-Energy ̶ WTE) za razvrščanje različnih tipov in tokov odpadkov ter pregled trenutnih praks držav članic.

WANTED študija predstavlja alternativne in trajnostne rešitve za upravljanje z odpadki z vpeljavo tehnologij za pridobivanje energije iz odpadkov v vojaških kampih. Pretvorbo je mogoče izvesti z implementacijo WTE tehnologij s potencialom integracije v obstoječe objekte in logistiko vojaških kampov. Rešitve morajo prav tako biti enostavne za nadgradnjo in/ali modularno zasnovane. Vpeljava bi lahko izboljšala in/ali zamenjala trenutne postopke obdelave in odlaganja odpadkov, da bi dosegli varno, zdravo in energetsko učinkovito ravnanje z odpadki.

Delavnica je združevala dve vzporedni razpravi »Uporabnost tehnologij obdelave odpadkov na področju vojske« in »Uporabni viri energije za operativni vojaški kamp«, na katerih je potekala aktivna razprava udeležencev.

Področje ravnanja z vodo in odpadki ter potencial uporabe obstoječih civilnih rešitev v vojaške namene, ki so ga v študiji WANTED pod okriljem EDA in EnE CapTech odlično obravnavali naši razvojni partnerji iz TNO, izredno sovpada z načrtovanimi aktivnostmi SiEnE na podlagi usmeritev »RR študije o možnostih razvoja pametnih energetsko učinkovitih in energijsko neodvisnih premestljivih kampov (2021) (PamPIK)«.

Predlagane razvojne misije PamPIK predstavljajo ključne usmeritve razvoja tehnoloških rešitev, procesov in storitev v naslednjih 10 letih skupaj z mednarodnimi partnerji. Posamezne misije so predvidene kot segment, ki omogoča celostno obravnavo delovanja pametnega energetsko učinkovitega in energijsko samozadostnega premestljivega kampa.

Pri tem razvojne misije razumemo kot izhodišča za usmerjanje sodelovanja članov, spodbujanje razvojnih ukrepov in nadgradnje povezav z mednarodnimi partnerji, kamor se usmerjamo v okviru sodelovanja v raznih delovnih skupinah pod okriljem EDA (EnE CapTech, IF CEED, CF SEEDS etc.).

V primeru, da imate razvojne zmogljivosti in kompetence s področja ravnanje z vodo in odpadki, nas kontaktirajte.

Dodatne informacije

Več informacij o možnostih vašega sodelovanja v mednarodnih aktivnostih SiEnE, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA .:.  +386 2 333 13 54 .:.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite