• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Izjemen uspeh Slovenije na razpisu EDF 2021

Čas branja: 2 min

Na mednarodnem razpisu Evropskega obrambnega sklada (EDF) v letu 2021 smo slovenski partnerji dosegli izjemen uspeh, saj je bilo za (so)financiranje odobrenih kar 78 % prijavljenih projektov s slovensko udeležbo. S takšnim deležem se na ravni države uvrščamo v sam vrh EU. Slovenski partnerji smo vključeni v 10 (so)financiranih projektov, pri kar 4-ih je slovenski partner tudi nosilec konzorcija (TECES, Pipistrel, Beyond Semiconductors in Guardiaris).

Na tematskem področju »Energy efficiency and energy management« sta bila za financiranje potrjena oba projekta z udeležbo TECES; ključni strateški projekt INDY, kjer TECES skupaj z Ministrstvom za obrambo (MORS) prevzema vodilno vlogo pri koordinaciji partnerjev in ministrstev za obrambo iz 15 držav članic EU, ter projekt NOMAD, kjer TECES nastopa kot strateški slovenski partner skupaj s partnerji iz 10 držav članic EU.

Oba odobrena projekta v skupni vrednosti 35 milijonov evrov sta tudi jasen pokazatelj uspešnosti celostnega pristopa MORS in TECES v podporo zelenemu prehodu in energetskim izzivom na obrambnem področju, ki ga partnerja uresničujeta pod okriljem Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Z obema projektoma se še dodatno krepijo domače in mednarodne aktivnosti v podporo projekta pametnih energetsko učinkovitih kampov za dvojno rabo, ki predstavlja slovenski strateški program razvoja civilnih rešitev tudi za obrambne namene (dvojna raba).

Izjemen uspeh za TECES, partnerstvo SiEnE in tudi za MORS ter Slovenijo

TECES se je skupaj z domačimi in mednarodnimi partnerji z dvema projektoma prijavil na mednarodni razpis EDF-2021 na tematskem sklopu “Energy efficiency and energy management“; in sicer s ključnim strateškim projektom »INDY – Energy independent and efficient systems for military camps« ter TECES kot nosilcem konzorcija, ter projektom »NOMAD – Novel energy storage technologies usable at Military Deployments in forward operating bases« s TECES v vlogi strateškega partnerja.

Evropska komisija (EC) je za (so)financiranje potrdila oba projekta, tako 14,3 milijonov € vreden projekt INDY z koordinacijsko vlogo TECES, kot 20,7 milijonov € vreden projekt NOMAD.

V dvoletni projekt INDY je vključenih 20 partnerjev in 10 podizvajalcev iz skupno 15 držav EU. Projekt v vrednosti 14,3 milijonov evrov je namenjen razvoju ter pripravi strategije razvoja tehnologij in rešitev energetsko neodvisnih in učinkovitih premestljivih kampov. Tematika se direktno navezuje na slovenski strateški program partnerstva SiEnE – Pametni energetsko učinkoviti kamp za dvojno rabo (civilno in obrambno), ki ga ustvarjamo ob podpori TECES in MORS.

Štiriletni projekt NOMAD bo koordiniralo špansko podjetje ARPA skupaj z 18 partnerji iz 10 držav. Namen okoli 20,7 milijonov evrov vrednega projekta, ki bo vključeval vse faze od študije izvedljivosti do validacije v ustreznih okoljih, je spodbuditi in podpreti razvoj in operativno validacijo shranjevanja energije in s tem povezanih tehnologij.

Oba projekta predstavljata izreden dodaten zagon zastavljenim mednarodnim aktivnostim, kjer želimo slovenski partnerji in strokovnjaki skupa z mednarodnimi ustvarjati nove in napredne rešitve v podporo zelenemu prehodu.

Projekta INDY in NOMAD bosta slovenskim partnerjem in strokovnjakom partnerstva ob podpori MORS skupaj z mednarodnimi partnerji, omogočila vodilno vlogo pri ustvarjanju novih in naprednih rešitev v podporo ozelenitvi obrambnega področja ter pametnih energetsko učinkovitih in energijsko neodvisnih premestljivih kampov.

Ponovno se je izkazalo, da se lahko Slovenija navkljub svoji ekonomski majhnosti ob strateškem in celostnem pristopu vseh ključnih akterjev prebije v sam vrh in visoko konkurira na EU ravni na tematikah zelenega prehoda in v iskanju rešitev energetskih in okoljskih izzivov.

Vloga partnerstva SiEnE

2 leti trajajoče partnerstvo SiEnE sta ustanovila TECES in MORS s ciljem podpore zelenemu prehodu in naslavljanja energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju. Skupaj s strokovnjaki slovenskih podjetij in raziskovalnih organizacij se ob podpori MORS osredotočamo predvsem na razvoj in prenos civilnih zelenih tehnologij in energetsko učinkovitih rešitev tudi za obrambne namene (t.i. dvojna raba).

Izkušnje strokovnjakov MORS, Slovenske vojske (SV), Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki predstavljajo uporabnike, mnogokrat pa tudi sofinancerja ali potencialnega naročnika novo razvitih rešitev, so neprecenljive za strateško usmerjanje skupnega razvoja podjetij in RO.

Partnerstvo SiEnE je edinstveno, ki nudi celostno in prilagojeno podporo sodelovanju civilnih in obrambnih deležnikov na obrambno-varnostnem področju v Sloveniji in tujini na področju energetsko učinkovitih rešitev in zelenih tehnologij.

Z aktivnim vključevanjem v različne mednarodne obrambne programe in projekte EDA ter NATO (npr. delovna skupina EnE CapTech, CF SEDSS, IF CEED, PESCO)aktivnim mreženjem s ključnimi mednarodnimi akterji in podajanjem predlogov mednarodnih projektovsooblikujemo ozelenitev obrambnega področja z rešitvami za civilno in obrambno rabo (dvojna raba) na evropski ravni.

Z odobritvijo mednarodnih projektov je bil tudi TECES prepoznan kot izredno dober povezovalec in ustvarjalec sinergij, ki bo pod okriljem partnerstva SiEnE in podpori MORS zagotovo uspešno oral ledino tudi mednarodno, s tem pa hkrati omogočal slovenskim partnerjem nove mednarodne poslovne priložnosti.

Dodatne informacije

Več o projektu preberite na spletni strani TECES.

Če želite več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:.  +386 2 333 13 54 .:.  SiEnE@teces.si

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite