• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Obrambni sektor mora odpreti svoja vrata civilnim rešitvam

Čas branja: 2 min

Z namenom spodbujanja inovacij v evropski obrambi in sodelovanja med različnimi evropskimi akterji obrambnega področja, je konec maja 2022 v Bruslju potekal prvi evropski obrambni dan inovacij.

Predstavniki partnerstva SiEnE smo pod naslovom »Slovenian approach towards greening defence« predstavili aktivnosti, domače in mednarodne projekte v katerih sodelujejo slovenska podjetja na temo zelenega prehoda, energije in okoljskih izzivov.

Dogodka se je udeležilo več kot 500 udeležencev v živo in na daljavo, katerim je 12 prominentnih govorcev predstavilo svoj vpogled na trenutno stanje in strateški pomen inovacij v obrambi. Skozi kar 17 zanimivih Tech-Talkov so udeleženci imeli priložnost podrobneje spoznati različna mednarodna orodja, projekte ter pobude, ki naslavljajo integracijo civilnih inovacij na obrambnem področju.

Dogodek je obeležil tudi uradni začetek vozlišča za obrambne inovacije EU – HEDI, ki je bilo ustanovljeno v okviru Evropske obrambne agencije maja letos.

Veljalo je, da so za v obrambne namene razvite tehnologije ali proizvodi bili preneseni v civilno rabo, danes pa je lahko ravno obratno. Obrambne sile vse pogosteje posegajo po (zelenih) civilnih tehnologijah, ki jih razvijajo in proizvajajo zasebna podjetja. Zato je z namenom, da bi se v Evropi spodbudile inovacije v evropski obrambi, predvsem ustvarjanje sinergij med inovacijami v civilni in obrambni rabi, bil organiziran prvi evropski obrambni dan inovacij (ang. European Defence Innovation Day).

Prvi evropski obrambni dan inovacij (ang. European Defence Innovation Day)

Dogodek je, več kot 500 udeležencem v živo in na daljavo iz 19 držav članic, omogočil poslušanje zanimivih govorov in panelnih razprav, udeležbo na Tech-Talkih ter udeležbo na razstavi. Kar 12 prominentnih govorcev je predstavilo svoj pogled na trenutno stanje in strateški pomen inovacij v obrambi. Skozi 17 zanimivih Tech-Talkov so udeleženci lahko podrobneje spoznali različna mednarodna orodja, projekte ter pobude, ki naslavljanja integracijo civilnih inovacij na obrambnem področju.

Konferenco je z apelom, da so inovacije nujne in jih je potrebno pripeljati še na višjo raven – skupaj, zaključil Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, Josep Borrell Fontelles. Konferenco in razstavo je organizirala Evropska obrambna agencija (EDA) pod okriljem francoskega predsedstva Svetu Evropske unije.

Tekom konference je potekala tudi razstava obrambnih inovacij, na kateri so predstavniki držav članic na 26 stojnicah predstavili tako nacionalne kot mednarodne, EDA, projekte.

Slovenija navkljub svoji majhnosti, velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja

Kot predstavniki Slovenije smo ustanovitelji SiEnE (TECES in MORS), promovirali »Slovenian approach towards greening defence«. Udeležencem smo prestavili naš glavni strateški program pametnih energetsko učinkovitih premestljivih kampov za obrambne in civilne namene. Predstavili smo tudi domače in mednarodne projekte v katerih sodelujejo slovenska podjetja na temo zelenega prehoda, energije in okoljskih izzivov.

Obiskovalci SiEnE stojnice so izražali izjemen interes in hkrati presenečenje, da je Slovenija nakljub svoji majhnosti, tako velika pobudnica in promotorka ozelenitve obrambnega področja. Slovenija je namreč zelo aktivna v mednarodnem obrambnem okolju s podajanjem projektnih idej, sodelovanja in tudi inovacij.

IMG 20220531 090639 768x660

Slika 1: Razstavni prostor partnerstva SiEnE.

Dogodek je obeleževal tudi uradni začetek in prvo aktivnost vozlišča za obrambne inovacije EU – HEDI, ki je bilo ustanovljeno v okviru EDA 17.05.2022. HEDI bo delovalo kot platforma za spodbujanje sodelovanja na področju obrambnih inovacij med državami članicami, hkrati pa bo zagotavljalo sinergije s sorodnimi dejavnostmi Evropske komisije.

20220906 TECES SiEnE Ver.1 KiMe 768x432

Slika 2: Utrinki z dogodka EDID 2022.

Dodatne informacije

Če želite več informacij o možnostih sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

dr. Kim MEZGA – TECES .:.  +386 2 333 13 54 .:.  SiEnE@teces.si

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite