• TECES
 • INDY
 • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

6. sestanek Energy & Environment CapTech z aktivno slovensko udeležbo

Čas branja: 4 min

Zaključil se je 6. sestanek skupine za tehnološke zmogljivosti za energijo in okolje (Energy and Environment CapTech), ki deluje pod okriljem Evropske obrambne agencije (EDA).

Srečanje je združilo več kot 80 predstavnikov industrijskih sektorjev iz 20 evropskih držav, ki so se jim pridružili delegati iz 15 posameznih ministrstev za obrambo (MO).

Dogodek, ki ga je 13. in 14. februarja 2024 na Dunaju v Avstriji gostila Avstrijska nacionalna obrambna akademija, je zagotovil ključno platformo za usklajevanje obrambnih potreb Evropske unije, Evropske obrambne agencije in posameznih ministrstev za obrambo, z inovativnimi tehnološkimi rešitvami iz civilnega sektorja. Poudarjena je bila prav ključna vloga civilnih predstavnikov pri ponujanju inovativnih rešitev.

Na dogodku je bila močno prisotna tudi udeležba slovenske delegacije ob podpori partnerstva SiEnE in Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Dogodek je združil strokovnjake iz Evropske komisije, obrambnih ministrstev EU, Evropske obrambne agencije (EDA), industrije, akademskih krogov, ter raziskovalnih in tehnoloških organizacij (RTO), ki so poudarili zavezanost skupnim tehnološkim inovacijam v obrambni industriji.

Predstavljene so bile strokovne in tehnološke rešitve, skupaj s prebojnimi tehnologijami, za reševanje okoljskih in energetskih izzivov v obrambnem in varnostnem sektorju.

Še posebej zanimive so bile predstavitve tako mednarodnih kot slovenskih strokovnjakov, ki so osvetlile tehnologije prihodnosti in primere dobre prakse s posebnim poudarkom na vodikovih rešitvah na področjih, kot so:

 • ”Energetska transformacija v kontekstu obrambe – stanje, izzivi in tehnologije”,
 • ”Kako lahko povezava med povpraševanjem in odzivom s pravilnim upravljanjem z energijo izboljša energetsko učinkovitost stavb”,
 • ”Upravljanje energetskega omrežja naslednje generacije, za omogočanje energetskega prehoda”,
 • ”Potencial modularnih, mobilnih sistemov za shranjevanje energije”,
 • ”Strateška vloga distribucijskih omrežij enosmernega toka pri povečanju odpornosti in učinkovitosti za prihodnost Evrope”,
 • ”Vetrna turbina z navpično osjo s centrifugalnimi loputami”,
 • ”Skupnosti ”prosumer” (produkt – potrošnik) za obnovljivo energijo”,
 • ”Vodikovi motorji za decentralizirane aplikacije. Neto ničelna ”trigeneracija” (hlajenje, ohlajanje, proizvodnja) in rezervna energija: Preoblikovanje energetskih sistemov in napredna zamenjava dizelskega goriva,”
 • ”Primer strateške uporabe: uporaba vodika kot nosilca energije”.

Na srečanju je bila poudarjena tudi nujnost pospešitve postopkov sodelovanja in osredotočenost na pripravljenost civilnih deležnikov za sodelovanje v prizadevanjih Ministrstev za obrambo.

Posebna delavnica o vodiku je zagotovila osredotočeno platformo in odlično priložnost za raziskovanje potenciala vodikovih rešitev v obrambnem sektorju in izmenjavo znanja med udeleženci.

Srečanje, kjer deležniki združijo znanje in soočijo mnenja, je dokaz moči sodelovanja pri spodbujanju preobrazbe obrambnih tehnologij in zmogljivosti. Zaključilo se je z optimizmom glede prihodnjega sodelovanja in visoke stopnje inovativnosti na področju obrambe.

Aktivno sodelovanje slovenskih partnerjev in partnerstva SiEnE

Slovenska delegacija, ki jo je sestavljalo šest civilnih strokovnjakov iz Slovenske strokovne baze partnerstva TECES (SiTEB), skupaj z dvema predstavnikoma Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, je imela aktivno vlogo v programu dogodka, ki sta ga podpirala tako TECES kot Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Dr. Miha BOBIC iz DANFOSS TRATA d.o.o je predstavil, kako lahko povezava med povpraševanjem in odzivom s pravilnim upravljanjem z energijo bistveno poveča energetsko učinkovitost stavb.

Dogodek je predstavljal tudi neprecenljivo priložnost za srečanje z mednarodnimi projektnimi partnerji in uradniki EDA, kjer smo razpravljali o nadaljnjem poteku dela v zvezi s predlogom projekta kategorije B (Cat B”Energy Positive and Zero Emission Rapidly Deployable Buildings (E+ZERO)”, ki ga predlagata in vodita TECES in Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

Friderik KNEZ iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), imenovan kot tehnični vodja projekta E+ZERO, skupaj z dr. Andrejem KITANOVSKIM iz Univerze v Ljubljani, Fakultete za strojništvo, sta to srečanje izkoristila za razpravo o tehničnih podrobnosti o vidikih projekta.

Matej GAJZER, generalni direktor TECES in predsednik partnerstva SiEnE, hkrati tudi EnE CapTech Industrijski Poročevalec, je odigral ključno vlogo pri spodbujanju dialoga med ministrstvi in deležniki v industriji. Sponzorstvo uradne večerje dogodka s strani partnerstva SiEnE je dodatno poudarilo ključni pomen medsektorskega sodelovanja pri spodbujanju inovacij na srečanjih, kot je EnE CapTech.

Za več informacij o EDA Captech-ih

Raziščite EDA spletno stran in si oglejte njihov video:

Galerija fotografij

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite