• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Nov Sektor za energetsko učinkovitost in zeleni prehod na MORS

Čas branja: 2 min

V februarju 2023 se je Ministrstvo za obrambo RS (MORS) okrepilo z novim Sektorjem za energetsko učinkovitost in zeleni prehod. Namen sektorja je opolnomočenje prizadevanj in aktivnosti pri zagotavljanju obrambne varnosti, v povezavi s tehnološkim napredkom in varovanjem okolja.

Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska si že dolgo prizadevata za doseganje ciljev iz podnebnih ambicij EU. To vključuje področje izboljšanja energetske učinkovitosti, energetske sanacije infrastrukturnih kapacitet, zmanjšanja ogljičnega odtisa, izboljšanja trajnostne mobilnosti, ozaveščanja, izobraževanja itd.

Z ustanovitvijo Sektorja je Ministrstvo naredilo pomemben korak naprej k operativni izvedbi aktivnosti ter tehničnih, strokovnih in analitičnih nalog, ki se nanašajo na povečanje energetske učinkovitosti, zniževanje emisijskega odtisa, povečanje energetske samozadostnosti ter uvajanja obnovljivih, oziroma alternativnih virov energije.

Poslanstvo in namen

Ob tem, je delovno področje sektorja vezano tudi na pripravo metodologij za merjenje porabe energentov, toplogrednih emisij, porabo vode in proizvedenih odpadkov, kot tudi na ureditev sistema, kjer se bodo relevantni podatki o energiji oziroma okolju lahko merili in beležili na enem mestu. To bi naj omogočilo hitrejše analiziranje trendov, potreb, doseganja ciljev ter merjenje napredka.

Predvideno je, da bo sektor tudi most pri povezovanju aktivnosti s področja učinkovite porabe energije in zelenega prehoda znotraj ministrstva, v domačem in mednarodnem okolju, z zvezo NATO in EU ter organizacijami s področja znanosti in industrije.

Ministrstvo za obrambo že več let zavzema aktivno vlogo pri povezovanju znanja in idej s področja trajnostnih politik, saj sodeluje v številnih projektih ter domačih in mednarodnih delovnih skupinah, kjer se oblikujejo rešitve za »zeleno« in hkrati varno prihodnost. Mednje sodi tudi tesno sodelovanje s TECES, grozdom zelenih energij, s katerim je MORS leta 2020 soustanovilo Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE).

Zgled kot spodbuda

Ministrstvo je pomemben operativni deležnik, ki soustvarja prihodnost na področju učinkovitega ravnanja z energijo ter se zaveda pomena »zelene« prihodnosti. Poleg vsakodnevnega operativnega izvajanja svojih nalog, pa želi na prihodnost vplivati tako s svojimi aktivnostmi, kakor z zgledom.

Pomembni premiki se dogajajo na področju mobilnosti, kjer se aktivnosti in načrtovanja prilagajajo smernicam. Ministrstvo vsako leto povečuje uporabo e – vozil, vzporedno s tem pa se odvijajo aktivnosti za podporo potrebam električnih vozil z vzpostavitvijo mreže polnilnic.

Že pred nekaj leti je ministrstvo zagotovilo tudi možnost izposoje službenih koles. V zadnjem obdobju je bil storjen še korak dlje. Službene poti do enega kilometra se smatrajo za kratke poti in jih zaposleni v ministrstvu opravljamo peš oziroma s kolesom. Za poti daljše od enega kilometra je po mestu, poleg koles, predvidena uporaba javnega prometa, med kar se prišteva tudi izposoje električnih vozil preko javne platforme.

Ministrstvo izvaja projekte vezane na energetske sanacije objektov (Vojašnica Edvarda Peperka), v okviru projekta ALENOS pa je bila izvedena elektrifikacija vadbišča na Baču, ki je z implementacijo napredne tehnologije postalo energetsko samooskrbno.

Na koncu seveda ne gre mimo usposabljanja, ozaveščanja in zavedanja, da so prav zgledi tisti, ki prinašajo spremembe.

Dodatne informacije

Pripravil: Srečko Kravcar, MORS | Uredila: Nataša Rebernik, TECES

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte. Z veseljem bomo skupaj pregledali možnosti sodelovanja.

 dr. Nataša REBERNIK – TECES .:. +386 41 895 567 .:.  +386 2 333 13 57 .:.   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite