• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Partnerji projekta HibroM na ogledu začasne baze Slovenske vojske

Čas branja: 1 min

Partnerji konzorcija razvojno-raziskovalnega (RRI) projekta HibroM so v septembru 2023 obiskali začasno bazo Slovenske vojske (SV) z namenom seznanitve s sedanjimi rešitvami za energetsko oskrbo premestljivih baz.

SV je začasno bazo v Mežici postavila kot izhodišče za pomoč pri odpravljanju katastrofalnih posledic letošnjih avgustovskih poplav v Mežiški dolini. Ob naravnih katastrofah velikega obsega je za zaščito in reševanje ključnega pomena hitra in enostavna postavitev začasnih namestitev ter zanesljivo delovanje naprav, predvsem pri zagotavljanju osnovnih pogojev kot so električna in toplotna energija, voda in ostale za življenje nujne dobrine.

Med partnerji projekta in strokovnjaki SV, ki predstavljajo hkrati tudi uporabnike rešitev v bazah, je potekala konstruktivna debata o pomanjkljivostih sedanjih rešitev in želenih izboljšavah predstavljenih načrtovanih rešitev, ki jih bodo partnerji razvili v okviru RRI projekta Razvoj hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz (HibroM).

Dveletni RRI projekt HibroM, ki se je pričel izvajati v avgustu 2023 s financiranjem Ministrstva za obrambo Republike Slovenije (MORS), naslavlja zaznane potrebe Slovenske Vojske in Urada RS za zaščito in reševanje (URSZS) za izboljšanje energetske oskrbe začasnih premestljivih vojaških baz.

V prihodnje strokovnjaki za podnebne spremembe napovedujejo še povečano pojavnost tovrstnih in drugih naravnih nesreč, kot so bile katastrofalne poplave v Sloveniji v avgustu 2023. Zato je izrednega pomena pravočasno odzivanje države na morebitne nove izredne pojave kot posledica okoljskih in podnebnih sprememb.

To je tudi eden izmed razlogov, zakaj MORS v okviru projekta HibroM financira razvoj novih rešitev, ki bodo pripomogle k hitrejšemu odzivu SV in URSZR ter zanesljivejši energetski oskrbi ciljnih skupin v primeru novih izrednih ukrepov ali katastrof.

Kot rezultat projekta HibroM se načrtuje razvoj novega in inovativnega integriranega sistema za hitro vzpostavitev delujočega, pametnega in upravljanega mikro omrežja na terenu. Sestavljale ga bodo premestljive posamezne rešitve, kot so hibridni dizelski agregat z možnostjo hrambe energijehranilnik električne energije na osnovi baterij, pametno mikro omrežje z digitalnim dvojčkom in dinamičnim upravljanjem porabnikov in virov.

Novo razvite rešitve bodo omogočile hitro namestitev sistema na terenu, zanesljivo delovanje, medsebojno IT povezljivost in znižanje ogljičnega odtisa z uporabo novih alternativnih virov energije ter zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv.

Sprotno usklajevanje partnerjev konzorcija z naročnikom MORS ter uporabniki iz SV med razvojem rešitev in izvajanjem projektnih aktivnosti je ključnega pomena za zagotovitev uporabniku in okolju prijazno končno rešitev. Zato bodo podobni dogodki za predstavitev napredka in izmenjavo izkušenj med razvojnimi partnerji in uporabniki SV postali stalnica v aktivnosti in projektih pod okriljem TECES in partnerstva SiEnE.

Več o projektu preberite na spletni strani SiEnE.

Dodatne informacije

Za več informacij o aktivnostih projekta HibroM in možnosti vključevanja v SiEnE mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte. 

Postanite član TECES in SiEnE in bodite obveščeni o vseh aktualnih aktivnostih in priložnostih: POVEZAVA

 Dr. Marja JERIČ – TECES .:.  +386 2 333 13 56 .:.   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite