• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

Za industrijskega poročevalca v EDA EnE CapTech imenovan slovenski predstavnik

Čas branja: 2 min

Slovenski predstavnik imenovan za industrijskega poročevalca (ang. Industry Rapporteur) skupine za tehnološke zmogljivosti za energijo in okolje (ang. Energy and Environment CapTech - EnE CapTech) pod okriljem Evropske obrambne agencije (ang. European Defence Agency - EDA). Prominentna vloga je bila zaupana Mateju GAJZERJU iz TECES in partnerstva SiEnE, ki že več kot 25 let deluje na področju razvojnega povezovanja civilnih partnerjev v Sloveniji in tujini.

Imenovanje slovenskega predstavnika na eno izmed pomembnejših civilnih funkcij v EnE CapTech, predstavlja izjemno priznanje predstavnikov ministrstev za obrambo iz več kot 23 vključenih držav dosedanjemu aktivnemu delovanju Ministrstva za obrambo RS (MORS) in TECES / SiEnE v aktivnostih EnE CapTech.

Imenovanje predstavlja tudi velik izziv in odgovornost novo imenovanega industrijskega poročevalca pri okrepitvi razvojnega povezovanja civilnih partnerjev in identifikaciji ter pripravi predlogov mednarodnih projektov za naslavljanje okoljskih in energetskih izzivov obrambnega področja.

Predstavniki MORS in TECES so se 27. junija 2023 udeležili 4. sestanka skupine za tehnološke zmogljivosti za energijo in okolje (EnE CapTech), ki deluje v okviru Evropske obrambne agencije (EDA). Dogodek je bil namenjen pregledu stanja aktivnosti in projektov znotraj EnE CapTech, predvsem pa načrtovanim aktivnostim za krepitev sodelovanja med vključenimi državami.

Namen skupin CapTech pod okriljem EDA je ustvariti skupne raziskovalne in tehnološke projekte (sinergije) ter podpreti sodelujoče države članice znotraj EDA s prepotrebnim strokovnim znanjem za pripravo širših strateških programov sodelovanja.

Slovenske interese v EnE CapTech zastopata pk. Robert Šipec iz MORS kot uradni predstavnik Ministrstva za obrambo RS (MORS) in Matej Gajzer iz TECES/SiEnE kot civilni ekspert.

Predstavitev novo imenovanega industrijskega poročevalca EnE CapTech

Del sestanka je bil posvečen predstavitvi Mateja Gajzerja kot novo imenovanega industrijskega poročevalca EnE CapTech za dvoletno obdobje od junija 2023 do junija 2025. V predstavitvi se je Matej Gajzer zahvalil predstavnikom ministrstev za obrambo in civilnim partnerjem za izkazano zaupanje. Ob tem je poudaril, da se zaveda pomembnosti usklajenega delovanja civilnih in obrambnih deležnikov pri naslavljanju energetskih ter okoljskih izzivov obrambnega področja.

Dosedanje več kot petindvajsetletne izkušnje pri razvojnem povezovanju ključnih deležnikov civilnega inovacijskega okolja bodo pozitivno doprinesle pri krepitvi sodelovanja med predstavniki podjetij, raziskovalnih organizacij, ministrstev za obrambo in končnih uporabnikov pri razvoju novih rešitev v podporo zelenemu prehodu obrambnega področja.

Predstavitev slovenskih izkušenj in priprava prvega CatB projekta

V nadaljevanju je bil sestanek posvečen tudi predstavitvi slovenskih pozitivnih izkušenj krepitve nacionalnega in mednarodnega sodelovanja med civilnimi in obrambnimi deležniki v podporo zelenemu prehodu, katerih eden izmed rezultatov je tudi vzpostavitev Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) s strani MORS in TECES.

Del sestanka je bil tudi namenjen pregledu stanja podpore prvemu Cat B projektu »Energy positive and zero emission rapidly deployable buildings (E+ZERO)« znotraj EnE CapTech. Predlog projekta je bil zasnovan v partnerstvu SiEnE skupaj s strokovnjaki iz članov TECES/SiEnE. Predlog projekta je vzbudil izjemno zanimanje in interes pri predstavnikih večih državah ter prehaja v fazo priprave mednarodnega konzorcija.

Category B (Cat B) so projekti, ki predstavljajo eno izmed orodij za spodbujanje razvojnega meddržavnega sodelovanja znotraj EDA, veljajo za ključne in zelo koristne pri spodbujanju sodelovanja med državami članicami, kjer ministrstva za obrambo skupaj s civilnimi deležniki (industrija, raziskovalne ustanove) pripravijo in finančno podprejo izvajanje mednarodnih projektov, ki so zanje strateškega pomena.

Za pripravo novega CatB mednarodnega projekta sta odgovorna TECES in MORS. Pravkar poteka iskanje ključnih civilnih nosilcev razvoja v sodelujočih državah. V kratkem bo s strani TECES pripravljen poziv slovenskim partnerjem k izrazu interesa sodelovanje v projektu.

V oktobru 2023 je po treh letih in pol spletnih sestankov načrtovan 5. sestanek predstavnikov EnE CapTech v Mariboru, Slovenija, katerega gostitelja bosta TECES in MORS pod okriljem partnerstva SiEnE.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih partnerstva SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

Goran POTOČNIK ČERNE – TECES .:.  +386 2 333 13 53 .:.  SiEnE@teces.si

Sorodne objave

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite