• TECES
  • INDY
  • SRIP
teces znak bw

Select your language

 

[POZIV-INTERES] Sodelovanje v RRI projektu HibroM (TRL 6-8)

Čas branja: 3 min

Vabimo partnerje z raziskovalno-razvojnimi, tehnološkimi, proizvodnimi zmogljivostmi in kompetencami k izrazu interesa sodelovanja v RRI projektu “Razvoja hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz »HibroM«.

Poziv TECES se navezuje na marčevski poziv Ministrstva za obrambo RS (MORS), s katerim je ministrstvo želelo spodbuditi slovenske partnerje k sodelovanju v raznih RRI projektih za povečanje tehničnih/tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema RS.

Projekt »HibroM« (projekt št. 7 s seznama 16. razvojnih projektov MORS) sodi v sklop deloma že izvajajočih ali načrtovanih nacionalnih in mednarodnih projektov za izboljšanje energetske oskrbe začasnih vojaških baz ali baz v podporo sistemu zaščite in reševanja. Cilj vseh projektov je razvoj novih rešitev za uvajanje alternativnih virov energije in zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv.

Projekt HibroM spada med strateška področja delovanja TECES in Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE), na katerih slovenski partnerji s podporo MORS prevzemamo mednarodno vodilno koordinacijsko vlogo v projektih reševanja energetskih in okoljskih izzivov na obrambnem področju. Zato je TECES pričel z aktivnostmi za vzpostavitev ustreznega partnerskega konzorcija, s katerimi novo razvitimi rešitvami bomo lahko uspešno konkurirali tudi v mednarodnem okolju.

Rok za izraz interesa z izpolnitvijo vprašalnika TECES je do srede, 19. aprila 2023.

Za razjasnitev morebitnih nejasnosti pri vpisovanju interesa organiziramo TECES SYeNERGY online dogodek za predstavitev našega videnje RRI projekta »HibroM« in načrtovanih nadaljnjih aktivnosti. Dogodek bo v torek, 18. aprila 2023 s pričetkom ob 14. uri.

Vsebina poziva in osnovni opis projekta

Ministrstvo za obrambo RS (MORS) je konec marca 2023 objavilo Javni poziv zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov z namenom povečanja tehničnih/tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema RS. Na seznamu 16 RRI projektov se pod zaporedno številko 7 nahaja RRI projekt »Razvoj hibridnega mobilnega mikro omrežja začasnih baz »HibroM«.

Cilji projekta »HibroM« so znižanje porabe goriva, vzdrževalnih stroškov, potreb po redundantnih generatorjih, logističnega in okoljskega odtisa ter emisij hrupnosti, uvedba tehnologij hranjenja energije in zagotavljanja spremljanja proizvedene in porabljene energije.

Za potrebe doseganja ciljev projekta je potreba po razvoju in integraciji vlečnega hibridnega agregatavlečnega baterijskega sklopa in pametne samostoječe razdelilne omarice.

Predvidevamo, da bodo zahtevane projektne aktivnosti potekale na stopnji tehnološke pripravljenosti (TRL) od (5)6 do 8, končni rezultati projekta pa bodo morali biti na nivoju TRL 8.

Za doseganje zastavljenih razvojnih ciljev projekta bo potrebno razviti ključne komponente oz. podsklope; analiza obstoječe rešitve z zasnovo in razvojem nove rešitve, razvoj vlečnega priključnega hibridnega agregatarazvoj vlečnega hranilnika elektrike na osnovi baterijrazvoj pametne razdelilne omaricerazvoj pametnega omrežjarazvoj digitalnih dvojčkov in integracija/upravljanja v oblaku in lokalno, ter postavitev in prikaz delovanja sistema v naravnem okolju.

Dodatne vsebinske zahteve na projektu:

  • Pri celotnem projektu se morajo upoštevati koncepti in rezultati študije PamPIK ter upoštevati razvojne misije študije PamPIK, še posebej razvojni misiji »Pametnega načrtovanja in upravljanja« in »Električna mikro omrežja«.
  • Nujna je kompatibilnost z obstoječo opremo in sistemom projekta ALENOS.
  • Cilja se na najvišji možni potencial integracije slovenskih komponent in sistemov, zaradi česar se zahteva skupni razvoj partnerjev in čim večja integracija rešitev slovenskih partnerjev.

V prilogi se nahaja celotno besedilo poziva TECES s predvidenimi tehničnimi specifikacijami, ki smo ga pripravili na podlagi obstoječega poziva MORS ter odličnega poznavanja nacionalnih in mednarodnih projektov na tem področju, v katere smo v TECES tudi vključen.

Rok za oddajo interesa sodelovanja in vpis v bazo zainteresiranih partnerjev

Vse partnerje z ustreznimi referencami in kompetencami vabimo, da oddajo svoj interes sodelovanja z vpisom v bazo zainteresiranih partnerjev.

Rok za oddajo interesa sodelovanja na poziv TECES | SiEnE je sreda, 19. april 2023.

Zainteresirane subjekte bomo po roku v kratkem obvestili o nadaljnjih korakih, ki jih bomo izvedli za vzpostavitev ustreznega in kompetentnega konzorcija.

IZPOLNITE VPRAŠALNIK Z IZRAZOM INTERESA SODELOVANJA!

Dosegljivost strokovnega gradiva 

Sam poziv MORS in tudi poziv TECES se navezujeta na tudi na projekt ALENOS in PamPIK.

Če želite prejeti želeno strokovno gradivo vas pozivamo, da zanj zaprosite z izpolnitvijo obrazca za oddajo prošnje po prejemu željenih strokovnih gradiv v povezavi z aktivnostmi TECES in partnerstev pod njegovim okriljem.

IZPOLNITE PROŠNJO ZA PREJEM STROKOVNEGA GRADIVA!

Po izpolnitvi obrazca bomo vašo prošnjo ustrezno obravnavali in vam odgovorili v najkrajšem možnem času. V primeru, da bo vaša prošnja ustrezna, vam bomo želeno gradivo posredovali po elektronski pošti ali omogočili dostop.

OPOZORILO: Ob tem vas prosimo, da prejetih gradiv ne posredujete tretjim osebam in gradiv v celoti ali deloma ne objavljate javno ali javno prikazujete brez soglasja TECES, avtorjev in naročnikov gradiva.

SYeNERGY online dogodek za predstavitev poziva TECES

Z namenom razjasnitve morebitnih nejasnosti pri vpisovanju interesa organiziramo online TECES SYeNERGY dogodek za predstavitev našega videnje RRI projekta »HibroM« in načrtovanih nadaljnjih aktivnosti.

Dogodek bo v torek, 18. aprila 2023 med 14. in 14:45 uro.

Prijava na dogodek je obvezna.

PRIJAVITE SE NA DOGODEK!

Rok za prijavo na dogodek je torek, 18. aprila 2023 do 11. ure.

Vsi prijavljeni udeleženci bodo prejeli povezavo do spletnega dogodka do najkasneje torka, do 12. ure.

Dodatne informacije

Za več informacij o možnostih vašega sodelovanja v aktivnostih SiEnE in vključevanja v mednarodne aktivnosti, projekte ali dobavne verige, nas kontaktirajte.

Goran POTOČNIK ČERNE – TECES .:.  +386 40 629 622 .:.  +386 2 333 13 53 .:.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Vzpostavljeno pod okriljem

 

mors logoteces logo bw

Prijavite se na naše novice:

SiEnE – Slovensko partnerstvo za energijo in okolje na obrambnem področju

Shranite nastavitve
Nastavitve piškotkov na spletni strani
Na spletni strani uporabljamo piškotke za delovanje določenih funkcij strani. Sprejmete lahko vse piškotke ali samo tiste, ki jih želite.
Sprejmite vse
Zavrnite vse
Preberite več
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Youtube
Youtube piškotki za predvajanje.
Sprejmite
Zavrnite
Sistemski piškotki spletnega sistema
Sistemski piškotki
Piškotki, ki zagotavljajo delovanje vseh funkcij na strani.
Sprejmite
Zavrnite
Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Google Analytics
Piškoti za analitiko obiska spletnega sistema.
Sprejmite
Zavrnite